ضوابط و اصول طراحی ویلا در شمال ایران چیست؟

ضوابط طراحی ویلا در شمال ایران، نیازمند رعایت مسائلی است که در این مقاله می خواهیم به آن ها تک تک اشاره کنیم. پس از شما عزیزان دعوت می کنم که حتما تا پایان این مقاله با ما همراه بوده تا به شما را با حرفه ای ترین و کلیدی ترین نکات بابت اصول طراحی ویلا در شمال آموزش دهیم.

برای کسب اطلاعات بیشتر خدمات طراحی در خصوص ویلا، بر روی طراحی ویلا کلیک کنید.

کشور ما کشوری با وسعت زیاد، ولی دارای مناطق مرطوب و خوش آب و هوای کم است. از این رو در نواحی شمالی ایران که دارای آب و هوای مناسب برای وقت گذرانی، سفر و تفریح است، ویلاسازی به شدت رواج پیدا کرده است. این تفاوت در شرایط اقلیمی شمالی کشور، موجب می گردد تا طراحی ویلا در شمال ایران متفاوت با دیگر نقاط کشور باشد.

اما یک سوال بسیار مهم: اصول و ضوابط طراحی ویلا در شمال چیست؟

جواب: اگر بخواهیم در یک خط جواب این سوال را دهیم، بایستی به نوع مکان، اقلیم آب و هوایی و استانداردهای لازم منطقه توجه کنیم.

نگران نباشید. در ادامه تک تک موارد را به شما خوانندگان عزیز توضیح خواهیم داد.

نوع اقلیم مناطق شمال کشور

نوع اقلیم در طراحی ویلای شمال

نوع اقلیم در طراحی ویلای شمال

اقلیم آب و هوایی مناطق شمالی ایران از نوع معتدل خرزی (معتدل گرم) است. این مناطق به دلیل محبوس بودن بین دریای خزر و رشته کوه البرز به شدت مرطوب و شرجی هستند. همچنین بلندی کوه های البرز مانع از رسیدن ابرهای باران زا به دیگر نقاط کشور شده و در نتیجه ابرهای باران زا در مناطق شمالی حبس شده و به اجبار بارش می کنند.

در فرایند طراحی ویلا اولین مسئله شرایط اقلیمی است. در ادامه شرایط اقلیمی مناطق شمالی ایران را به ترتیب مورد بررسی قرار می دهیم:

رطوبت

بخش حاصل خیز ایران یعنی نواحی شمالی به دلیل قرار گرفتن این مناطق بین دریای خزر و رشته کوه های البرز به وجود آمده است. دلیل رطوبت زیاد این مناطق، نبودن راه در رو برای رطوبت از مناطق شمالی به سایر نقاط کشور است.

خاک حاصل خیز

مناطق شمالی به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی دریای خزر و همچنین چرخش آب و هوایی کامل، خاک به شدت حاصل خیز و مناسب کشت و کار دارد. بخشی از خاک این مناطق تا عمق زیادی خیس است (معمولا نزدیکی ساحل). بنابراین عایق کاری ساختمان از کف در نزدیکی ساحل لازم است.

تابش آفتاب

مناطق شمالی کشور در نیمی از سال دارای آب و هوای ابری یا در حال بارش هستند و نور خورشید همیشه نمی تابد. اوج تابش نور خورشید از سمت جنوب و با زاویه ی مایل بیشتری نسبت به کل کشور قرار دارد. پس فضاهایی که نیاز بیشتری به نور خورشید دارند را در جنوب و فضاهایی که نور کمتری احتیاج دارند را در شمال زمین قرار می دهیم. زیرا همانگونه که آفتاب شمال در زمستان گرم و مطبوع است، برخلاف آن در تابستان نور و گرمای حاصل از آن به شدت آزار دهنده است. پیشنهاد ما قرار گیری اتاق خواب ها و سالن های نشیمن در جنوب بنا و همچنین قرارگیری آشپزخانه و سرویس ها در شمال بنا است.

وزش باد

در مناطق شمالی ایران، وزش باد غرب به شرق داریم که با طراحی پلان مناسب که در راستای غرب به شرق کشیده شده است، می توانیم حداکثر استفاده از این بادها را در طراحی داشته باشیم.

بارش فراوان

در شمال ایران، بارش های فراوان داریم که اکثر این بارش ها به صورت کج باران از سمت شمال و شمال غرب و با زاویه 45 درجه است. پس محل قرار گیری پنجره ها در مناطق شمالی کشور حائز اهمیت دارد. زیرا در مواجه با باران، پنجره ها راه نفوذ آب به داخل ویلا هستند. همینطور به علت بارش های فراوان و همیشگی، سقف های صاف و ناودونی های معمولی جواب گوی تخلیه ی آب از پشت بام ها نبوده و به همین دلیل است که در مناطق شمالی خانه ها دارای سقف های شیروانی هستند. بارش ها از غرب مناطق شمالی با بیشترین میزان شروع شده و هرچه رو به غرب می روند کمتر و پراکنده تر می شوند. حداکثر میزان بارش ها در فصل پاییز و حداقل در فصل بهار اتفاق می افتد.

کوهستان (رشته کوه های البرز)

مناطق شمالی کشور از قسمت جنوب به کوهستان و رشته کوه های البرز ختم می شود. همچنین در کوهپایه ها آب و هوای سرد و کوهستانی و سرد و معتدل برقرار است.

زمستان های شمال معتدل تر از دیگر نواحی کشور بوده و مناطق زیادی از شمال در زمستان بجای برف، باران می بارد.

جنگل

به دلیل خاک حاصل خیز، بارش های همیشگی و فراوان و همچنین رطوبت حاصل از بارش، تمامی مناطق شمال کشور دارای بافت های سبزی نظیر جنگل ها هستند. نوار سبز جنگلی در شمال از کوه های البرز شروع شده و تا خط ساحلی ادامه پیدا می کند.

البته که بافت شهری شمال ایران همچون بافت شهری سایر نقاط ایران شلوغ و فعال است. ولی بیشتر ویلا سازی ها در این مناطق در جاده های بین شهری و در نقاطی متراکم شده اند که جنگل به ساحل نزدیک تر باشد. به این دلیل که همزمان به این دو عنصر طبیعی دسترسی وجود داشته باشد.

نکات، ضوابط و اصول مهم در طراحی ویلا در شمال ایران

ضوابط، قوانین و اصول طراحی ویلا در شمال ایران

ضوابط، قوانین و اصول طراحی ویلا در شمال ایران

  1. در طراحی و سازه ی ویلاهای شمالی حتماً از کرسی چینی استفاده کنید.
  2. در زیر بنا حتماً از قیر، گونی و عایق های پلاستیکی مقاوم به آب و رطوبت فراوان استفاده گردد.
  3. برای کار گذاری پنجره ها در نواحی برخورد با کج باران ها، از پنجره های کوچکتر و از جنس یو پی وی سی (UPVC) استفاده و برای هر پنجرهT عایق پلاستیکی در برابر باران کار گذاشته شود.
  4. به دلیل نبود نورخورشید به میزان کافی سعی می گردد در مناطق شمالی پنجره ها تا حد امکان عریض و طویل و مرتفع در جهت های جنوبی و جنوب غربی و شرقی کار گذارند تا حداکثر نور ممکن را از خورشید بگیرند.
  5. همچنین به دلیل وجود مناظر زیبا در نقاط مختلف هرسایت تلاش میشود تا از حداکثر ویو برای مناظر بیرونی با استفاده از بالکن ها و پنجره های بزرگ استفاده شود.
  6. برای استفاده از بادهای غرب به شرق میتوانیم از پلان های کشیده در جهت غرب به شرق استفاده کنیم تا تهویه ی هوای طبیعی ی مطبوعی در سراسر خانه داشته باشیم.
  7. هرچه پیچیدگی در فرم کلی و پلان ساختمان ها و ویلاهای مناطق شمال کمتر باشد تهویه ی هوای بهتری صورت میگیرد.
  8. در مناطق شمالی به دلیل بارش فراوان سعی می کنند از سقف های شیب دار و شیروانی استفاده کنند.
  9. برای ساخت سازه های بنا به دلیل زنگ زدن و فرسایش سریع فلز در هوای شمال از سازه های بتنی استفاده میشود
  10. مصالح ساختمانی بومی در شمال ایران شن و ماسه و الوار های چوب است
  11. اما به طور کل باید در شمال حتما از متریال هایی استفاده شوند که ظرفیت حرارتی بالایی نسبت به اختلاف دمای تابستان و زمستان داشته باشند و همچنین در برابر رطوبت زیاد، باران های فراوان مقاوم باشند درغیر این صورت ویلای ساخته شده به سرعت دچار فرسایش میشود و دچار عوارض غیرقابل جبرانی میشود.

انواع ویلا در مناطق شمال کشور

ویلاها درمناطق شمالی کشور به دو دسته تقسیم بندی می شوند:

درساخت تمامی ویلاها در هر دو دسته، میبایست حریم عرضی جنگل و دریا حفظ شود تا آسیبی به حریم طبیعت وارد نشود.

ویلاهای ساحلی

ویلای ساحلی شمال ایران

ویلای ساحلی شمال ایران

ویلاهای رو به دریا علاوه بر داشتن دید مناسب، جذاب و زیبایی، مشکلات خاص خود را هم در کنار مزیت هایشان دارند. یکی از این مشکلات، پیشروی سالانه ی دریا رو به ساحل و از بین رفتن ساحل ها است. بنابراین در ساخت ویلاها مطابق قوانین ساخت و ساز، در نواحی ساحلی حتماً باید فاصله ی بنا از دریا حفظ تا در اثر طوفان های دریایی و پیشروی های سالیانه ی دریا، ساختمان مورد آسیب و فرسایش قرار نگیرد. همچنین عایق از کف ساختمان ها در نواحی ساحلی به شدت اهمیت دارد و باید با بهترین مصالح توسط افراد متخصص محلی آشنا به اقلیم انجام شود.

ویلاهای جنگلی

ساخت ویلا در نزدیکی جنگل ها با بهترین مناظر همراه است. پس همواره طراح سعی می کند بیشتر نما (View) ممکن را برای کاربر خلق کند تا لذت ببرد. استفاده از پنجره های بزرگ رو مناظر یکی از راه هایی است که طراح می تواند مناظر را به داخل خانه وارد کند. اما ساخت ویلا در کنار جنگل به منظره ی زیبا ختم نمی شود و مشکلات فراوانی دارد. مشکلاتی همچون نفوذ حیوانات وحشی از اطراف جنگل به نزدیکی ساختمان که امنیت را به خطر می اندازند، نفود حشرات مختلف که باعث فرسایش بعضی از مصالح می شون، تنها بخشی از این مشکلات است .برای در امان ماندن از این مشکلات، باید حفاظ های ایمن دور تا دور بنا بکشیم. همچنین می توان در دور زمین دیوار چید که خب نمای جنگل را از بین می برد.سالانه ویلا را سم پاشی کرد و مرتب به نظافت آن رسیدگی کرد تا از انواع و اقسام حشرات و قارچ ها و کپک های حاصل از رطوبت دور بماند.

خوب دوستان عزیز. امیدوارم از خواندن این مقاله در خصوص (ضوابط و اصول طراحی ویلا در شمال ایران) لذت برده باشید. اگر پرسش، تجربه، ابهام، نظر یا پیشنهادی دارید، در بخش نظرات همین پست به ما اعلام کنید تا به شما عزیزان پاسخ دهیم.

3.2/5 - (4 امتیاز)