طراحی ویلا (villa Design)، یکی از خدمات کاملاً تخصصی گروه معماری نارسیس موسوی است. در ادامه درباره این مورد بیشتر آشنا خواهیم شد.

امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی و همچنین توسعه ی شهرها و افزایش رشد جمعیت، زندگی طولانی مدت در شهرها انسان ها را دچار روزمرگی می کند و بسیار کسل کننده است. بنابراین ترجیح اکثر افراد فاصله گرفتن برای مدتی از زندگی کسل کننده ی شهری است. مقصد تقریباً نیمی از مردم از زندگی در آپارتمان های مسکونی شهری به شهرهای خوش آب و هوا است.

درست از زمانی که بخاطر سردی و گرمی هوا در فصل های مختلف انسان ها مجبور به ییلاق و قشلاق شدند، ویلاها به وجود آمدند. بعد ها با یکجا نشینی و کمترشدن مهاجرت های فصلی، انسان به این درک رسیدند که تنها دلیل جابجایی های فصلی فقط سردی و گرمی هوا نیست و چیزهای مهم دیگری وجود دارد.

مراحل اولیه طراحی ویلا چیست؟

اول باید اقلیم منطقه ی ساخت ویلا را تحلیل کنید. سپس بافت، تراکم و فرهنگ آن مکان را به طور کامل بررسی کنید و مکان مناسبی را که می خواهید در آنجا زندگی کنید، پیدا کنید. سپس فضا و مکان مناسبی را برای طراحی ویلای مورد نظر خود انتخاب کرده و این مرحله یکی از مهمترین مراحل برداشت در نظر گرفته می شود.

قطعه زمین در چندین مورد انتخاب می شود و به شرح زیر است:

  • هنگام انتخاب زمین، باید آن را با توجه به بودجه خود انتخاب کنید.
  • سرزنده ترین و فعال ترین مناطق را تعیین کنید و از مکان های قدیمی و منزوی جهان دور شوید.

اهمیت اقلیم در طراحی ویلا

اکثر ویلاها در زمین هایی با موقعیت های اقلیمی خوب و دلپذیر ساخته می شوند، در نتیجه اقلیم بسیار بسیار در طراحی ویلا مهم است و باید به آن توجه جدی شود.

زندگی در ویلاها بلند مدت و دائمی نیست. پس باید در طول آن مدت شرایط زندگی کاملاً فراهم باشد. بنابراین طراحی آن ها باید به گونه ای باشد که تمامی نیاز های افراد را در طول مدت سفر دربرگیرد.

پس برای شروع طراحی ویلاها، همانطور که ذکر شد، تحلیل اقلیم منطقه ی ساخت ویلا است. زیرا این بحث آنقدر اهمیت دارد که طرح یک ویلایی در مناطق شمالی، باران زا و مرطوب کاملاً متنفاوت با طرح ویلایی در مناطق گرم و خشک با تابش مستقیم آفتاب است.

تحلیل اقلیم یک منطقه برای ساخت ویلا شامل چندین بخش می گردد که مجموع آن ها به نتیجه ی طرح ویلا می رسد. نمی توان به نیمی از عوامل دخیل در اقلیم توجه کرد و نیمی دیگر را درنظر نگرفت.

عوامل مهم در تحلیل اقلیم یک منطقه برای ساخت ویلاها

  • شرایط آب و هوای منطقه (گرم و خشک،سرد و کوهستانی، مرطوب و….)
  • شرایط خاک منطقه (خاک درشت و خشک، خاک حاصلخیز و….)
  • شرایط بارانی منطقه (نوع باران ها، حداقل و حداکثر بارش باران در یک سال و در فصل های مختلف)
  • زاویه ی تابش نور خورشید و جهت تابش نورآن به سایت پلان
  • جهت وزش باد ها و انواع وزش ها با توجه به موقعیت منطقه
  • جهت قرارگیری زمین (شمال،جنوب و….)

طراحی یک ویلای تفریحی به خصوص در اقلیم گرم هم به لحاظ اقتصادی و هم از لحاظ اجرایی چون مقرون به صرفه تر است، همیشه درخواست های زیادی دارد.

موقعیت بافت سایت ویلا

بعد از بررسی عوامل اقلیمی، نطقه ی دیگری وجود دارد که در طراحی ویلا بسیار اهمیت دارد که آن توجه به فرهنگ آن شهر، بافت و تراکم شهری آنجاست. مثلا نمی شود در یک بافت شهری با آپارتمان های بلند و برج مانند، ویلایی یک طبقه با پلان باز طراحی کرد. توجه به محل گذرها در اطراف زمین نیز اهمیت فراوان دارد.

نحوه انتخاب و خرید زمین در طراحی ویلا

  1. هنگام انتخاب یک قطعه زمین، پس از آن موقعیت زمین در خیابان اصلی و عرض خیابان حداقل 16 متر برای شما به عنوان صاحب ویلا ترجیح داده می شود، از خرید زمین هایی که در دامنه ها یا حاوی آب های زیرزمینی هستند خودداری کنید. زیرا در زمین هایی که در دامنه هستند بایستی از پله استفاده کنید.
  2. مکانی را در نزدیکی خدمات عمومی مانند مساجد ، بیمارستان ها و مدارس انتخاب کنید
  3. – هنگام انتخاب قطعه زمین با یک متخصص طراح ویلا مشورت کنید و قطعه باید به صورت تراز مانند یک چهارم یا مستطیل باشد.
  4. پس از اتمام مراحل انتخاب، می توان از دفاتر املاک و مستغلات در مورد آنچه انتخاب شده است مشاوره کرد.
  5. پس از خرید، مالک باید مرزها، خیابان ها ، فضاهای خود و همه موارد خاص زمین و پروانه های ساختاری را تأیید کند.
  6. مراجعه به دفاتر دفاتر مهندسی املاک و مستغلات
  7. تقسیم قطعه زمین به بخشهای خارجی و داخلی. این بخش ها با توجه به نیازهای پروژه مورد نیاز مهندس تعیین می کند.

به منظور انجام مراحل طراحی و برنامه های مهندسی و تعیین تمام موارد مربوط به ساخت مشخصات فنی، و تعیین مراحل لازم برای رعایت مشخصات مصوب.

نقش نیاز و سلیقه ی کارفرما در طراحی ویلا

اما اصلی ترین و مهم ترین نکته در طراحی ویلاها، نظر کارفرمایان گرامی است. زیرا اگر طرح ویلا کارفرماها متقاعد نکند، عملاً کار به مشکل می خورد. زیرا بعد از طراحی و اجراهم شاید کارفرما اوقات خوشی را در آن مکان نگذراند. پس اصلی ترین و مهم ترین نکته در طراحی کارفرما سلیقه و همچنین نیاز کارفرماست.

طراحی ویلا مجموعه ای است از طراحی داخلی آن، طراحی نمای آن و طراحی محوطه که مجموع آن ها طرحی حاصل می شود که بتواند کارفرمای عزیز را متقاعد کند. زمین هایی که مجوز ساخت Villa دارند، معمولاً مطابق با سلیقه  کارفرما ساخته می شوند و مانعی ندارد. ممکن است کسی ویلای یک طبقه، دوطبقه، سه طبقه و … بخواهد.

هزینه های فرایند طراحی ویلا صفر تا صد

ویلا سازی به طور کلی به 4 دسته از نظر ساخت و هزینه ها تقسیم بندی می گردد:

  1. طراحی پلان و فرم
  2. طراحی سازه
  3. طراحی نما
  4. طراحی محوطه (لنداسکیپ)

هرکدام از فیلدهای طراحی می تواند شامل اجرا هم باشد

  1. طراحی ویلا: هزینه بر اساس متراژ و سبک طراحی ویلا بر اساس متر مربع تعیین می گردد.
  2. طراحی محوطه ویلا: طراحی محوطه بر اساس متر مربع و سبک و ساختار محوطه تعیین می شود.
  3. اجرای ویلا: بعداز تایید طراحی معماری وسازه آن متره برآورد اولیه هزینه ویلاسازی مشخص می شود
  4. اجرای محوطه ویلا: بعداز تعیین نوع طراحی، اقلیم، نوع دسترسی ها و امکانات موجود و ناموجود , همین طور فصل کاری، هزینه محوطه سازی توسط کارشناسان تعیین می گردد.
  • طراحی (معماری، سازه، دکوراسیون) که معمولاً به صورت متری محاسبه می شود.
  • هزینه طراحی محوطه سازی (معماری سبز) بصورت متری محاسبه می شود و در صورت پایین بودن متراژ قیمت بصورت کلی مشخص می گردد.
    (هزینه اجرای معماری و سازه بر اساس نقشه های بخش ۱ مشخص و متره و برآورد می شود.)
  • هزینه اجرای محوطه بر اساس نقشه های بخش ۲ متره برآورد و انجام می شود.

نقش مهندس معمار در طراحی ویلا

مهندس معمار نقش اساسی و مهمی در طراحی ویلا دارد. در ادامه به بررسی نقش مهندس معمار می پردازیم:

بخش خارج ویلا: با دادن گوشه ای به استخر شنای ویلا تقسیم می کند، با توجه به اینکه فضایی برای هر چیز لازم برای استخر از اتاق برای تعویض لباس و یک توالت کوچک وجود دارد، یک فضای برای کودکان و رفاه آنها، با در نظر گرفتن محیط خارج از بخش خارجی با فضاهای سبز که نمای زیبایی از ویلا را برای شما ایجاد می کنند، و باید یک قطعه اتومبیل بسازید.

بخش داخلی ویلا: قسمت داخلی باید از نمای آن که در آن جهت باد تعیین می شود و همچنین تعریف اتاقهای ویلا از داخل و آشپزخانه با جهت باد. هنگام طراحی، ساختمان اصلی ویلا باید بر اساس اصل طراحی آنالوگ طراحی شود، جایی که تکیه بر یک محور اصلی قرار گیرد که ویلا را به بخشهای مساوی تقسیم می کند.

تعداد اتاق های ویلا و طبقه هایی که در آنها واقع شده است: با توجه به شخصی که ویلا را در اختیار دارد و تعداد افرادی که با آنها زندگی می کنند تعیین می شود، جایی که هنگام تعیین موقعیت اتاق در طرح ، هر یک از افراد و نیازهای او باید در اتاق خودش در نظر گرفته شود، و در صورت وجود اتاقهای خاص برای خدمتکاران ، و سوئیت برای مهمانان ترجیح داده می شود. در بخش جداگانه ای از ویلا واقع شده است تا حریم خصوصی بیشتری به شما بدهد. بهتر است در هنگام طراحی ویلا خود به آینده فکر کنید و بعداً مکان هایی برای اتاق کودکان طراحی کنید.

پس از طراحی ویلا: در نقشه های اجرایی مهندسی توسط دفاتر مهندسی ، دفتر مجوزهای ویژه را دنبال می کند:
ویژه ساخت و ساز و تعیین الزامات رسمی برای اجرای ویلا در زمین
قرارداد با یک پیمانکار: در جاهایی که آنها طراحی های مهندسی را که روی زمین برنامه ریزی شده بود ، اجرا می کنند و بهتر است طرح ها را به بیش از یک شرکت پیمانکار ارائه دهیم و کمترین و مناسب ترین قیمت را انتخاب کنند.
ششم: آخرین مرحله فرآیند اجرایی در سطح زمین توسط پیمانکاران است.

انواع سبک ها در طراحی ویلا

ویلاها هم مانند دیگر ساختمان های معماری، دارای سبک های متفاوتی هستند. اما انتخاب سبک Villa مطابق سلیقه ی کارفرماست و این وظیفه ی طراح است تا مطابق با نیاز، سلیقه و سبک انتخابی کارفرما و همچنین استفاده از اصول طراحی، طرحی بزند تا نتیجه ی مطلوبی داشته باشد.

سبک های رایج ویلا سازی به شرح زیر است:

  1. سبک مدرن
  2. سبک پایدار
  3. سبک عملکرد گرا
  4. سبک ارگانیک
  5. سبک کلاسیک و رومی
  6. سبک های سنتی
  7. سبک معماری سبز

دو سبک مدرن و کلاسیک در ویلاسازی در ایران از دیگر سبک های ویلاسازی رایج تر هستند.

زیرا عده ای به دنبال زرق و برق و زیبایی در ویلای خود هستند تا اوقات بهتری را کنار زیبایی بصری بگذرانند. عده ای هم دنبال سبک های مدرن و عملکردگرا هستند. زیرا در آمده اند تا از شلوغی ها به دور باشند و نیاز های خود را در ایام استراحت به راحتی فراهم نمایند.

طراحی های داخلی ویلا

در هر فضای قابل سکونتی که انسان می کند، بخشی از فضاهای به وجود  آمده توسط طراحان مشترک هستند و به عبارتی هر محل سکونت، چه موقت و چه دائم است. مانند: سالن های نشیمن، آشپزخانه ها، اتاق خواب ها، سرویس های بهدشاتی، حمام ها، ناهارخوری، صبحانه خوری، اتاق کار، اتاق مهمان (مستر)، نیوی روم (نشیمن مخصوص تماشای تلویزیون)، لاندری روم (رختشورخانه)، کتابخانه، باشگاه، اتاق های مخصوص تعویض لباس، فضای انتظار، انباری،

  1. اتاق خواب اصلی: برای خصوصی بودن باید در طبقه آخر ویلا واقع شود.
  2. اتاق خواب مهمان: باید در طبقه پایین ویلا واقع شود و باید به هر چیز مربوط به مهمان مجهز باشد و سرویس بهداشتی در اختیار آنها قرار دهد تا اتاق خاص تر شود.
  3. اتاق های پذیرایی: طراحی ساده ای و آینه داشته باشد. زیرا فضای بیشتری به مکان می دهد، خصوصاً اگر ویلا کوچک باشد. از مهم ترین بخش هایی که تمامی افراد در ویلا در آنجا رفت و آمد دارند، سالن نشیمن است که می توان آن را مرکز تجمع افراد دانست. پس مهم است که به چه شکل طراحی شود. با توجه به اقلیم ساختمان می توان از پنجره های قدی برای این فضا استفاده کرد تا هم منظره ی مناسبی برای کاربر داشته باشد، هم حجم وسیعی از نور طبیعی را وارد فضا کند. بهتر است سالن نشیمن اصلی از سالن تماشای تلویزیون جدا باشد تا در سالن نشیمن اصلی گرما و صمیمیت بیشتری بین افراد صورت گیرد. می توان در این فضا از شومینه به عنوان نقطه ی کانونی بجای تلویزیون استفاده کرد.
  4. اتاق ناهارخوری: اگر اتاق غذاخوری کنار آشپزخانه باشد بهتر است.
  5. سرویس بهداشتی ویلا: در تمامی طراحی ها در نقاط مختلف ویلا مگر در متراژ محدود بهتر است سرویس بهداشتی (توالت) از حمام جدا باشد که هم نظافت و بهداشت رعایت گردد، هم کاربران استفاده ی راحت تری داشته باشند. سرویس بهداشتی و حمام نیز مطابق سبک کلی خانه باید طراحی گردد. وجود وسایل بهداشتی مورد نیاز افراد در این فضاها واجب است. پس این فضاها نیازمند تقسیم بندی و قفسه بندی اصولی هستند. متریال های این فضاها باید از رنگ های خنثی و روشن باشد. تهویه ی هوا در این مکان ها به شدت اهمیت دارد زیرا تهویه ی هوای نامناسب می تواند کاربر را از استفاده از این فضاها منصرف کند. سرویس های بهداشتی دائما با رطوبت و آب در ارتباط هستند، پس انتخاب متریال عایق به این دوموضوع به شدت اهمیت دارد.
  6. اتاق تلویزیون (TV ROOM): در اکثر خانه ها با متراژ محدود معمولاً اتاق تلویزیون با سالن نشیمن یکی میشود که این از نظر، اصول طراحی داخلی صحیح نیست. اما در خانه هایی با فضاهای بزرگتر و بیشتر می توان اتاق تلویزیون را جدا کرد. این فضا یک فضای نیمه خصوصی و نیمه عمومی در ویلا است. پس باید میانه ی خانه قرار گرفته تا هم مورد استفاده ی ساکنین و هم مورد استفاده ی مهمان ها باشد. تهویه ی این هوا باید مناسب باشد. نور طبیعی برای این فضا نیاز نیست و حتی ممکن است دید کاربر به تلویزیون را از بین ببرد. به علاوه نیازی به استفاده از نور های مصنوعی به مقدار زیاد نیست. دراین فضا معمولاً مبل های تماماً راحتی در اختیار داریم تا کاربر راحت تر وقت خود را بگذراند. همچنین می توان این بخش را با کتابخانه ترکیب کرد تا برای تمامی کاربران جذاب تر باشد.
  7. آشپزخانه: بخش بعدی که شامل اهمیت زیادی در طراحی داخلی است، آشپزخانه ی ویلا است که هم محل پرترددی است. برای طراحی آشپزخانه ها در ویلاها بهتر از ابتدا یک آشپزخانه ی کثیف (مطبخ)داشته باشیم، بعد از آن سبک کابینت ها، متریال و رنگآن ها اهمیت دارد که تمامی آن ها با توجه به سبک اصلی خانه که کارفرما انتخاب کرده است طراحی می شوند. بهتر است برای آشپزخانه علاوه بر نور طبیعی تهویه ی مناسب هم داشته باشیم که برای تهویه ی مناسب می توان علاوه بر پنجره از بالکن هم استفاده کرد. اگر در ویلا بخش ناهارخوری جداگانه داریم می توان از یک صبحانه خوری جداگانه و کوچک در آشپزخانه استفاده کرد. این صبحانه خوری میتواند روی جزیره باشد که در گوشه ای از آشپزخانه مستقل از کابینت های دیگر باشد.
  8. همچنین پله های برقی چوبی می توانید در ویلا استفاده کنید.

توصیه می شود که در طراحی داخلی خانه های دوبلکس و خانه های دارای طبقات بیشتر، طبقه ی اول را به سالن نشیمن، آشپزخانه، ناهارخوری، سرویس بهداشتی و اتاق خواب مهمان در نظر بگیرید و دیگر فضاها را چون اتاق تلویزیون اتاق خواب های خصوصی سرویس بهداشتی و حمام خصوصی را در طبقه های بالاتر جانمایی کنید. زیرا بااین کار حریم زندگی خصوصی ساکنین را از مهمانان حفظ کرده ایم.

در مورد (نحوه طراحی ویلا) در بخش نظرات این صفحه در خدمت تک تک شما عزیزان هستیم.

4/5 - (1 امتیاز)